143151
0
Гласувай!
Следене на плода с ехограф
Написано от talov @ блог @ На 10 Август 2017 10:32 @ В категория Общество @ Eтикети: аг ехограф @ Точки: 0 @ Коментари: 0 @ Посещения: 44 @ 

Едно от стандартните изследвания, които се извършват след установяване на бременност при една жена, са прегледите с ехограф. Този уред работи на принципа на ултразвукови вълни, които, насочени на определено място в човешкото тяло, се отразяват в това място, образуват един вид „ехо", което пък се връща и изгражда образ на екрана на апарата. АГ ехограф се ползва за откриване на аномалии в матката и яйчниците, на тумори, както и за установяване на бременност.
В последния случай прегледите с ехограф не спират само до установяването, а се провеждат още поне два такива през целия период на бременността. Това се прави, за да се следи развитието на плода, дали се намира в матката, или извън нея, дали всички тъкани и органи са в нормално състояние, или има някакви дефекти и аномалии.
Стандартно първото такова изследване се прави около 11-13 седмица от бременността за проверка за вродени заболявания и около 20-22 седмица за финална проверка на органите на бебето. При желание от страна на майката и, разбира се, на акушер-гинеколога, могат да се направят и повече такива прегледи.
АГ ехографията е предпочитан метод за изследване при бременност, а и при останалите гинекологични прегледи, защото е напълно безвреден. Опитите досега не са показали никакви нежелани ефекти при употребата му. Освен това е и значително по-евтин и също толкова точен, както други изследвания като например ядрено-магнитния резонанс, който от своя страна е и вреден за пациента.
Често като синоним на ехограф се използва думата „видеозон", която произлиза от "Vidoson" - търговското име на първите създадени апарати за преглед с ултразвук.
Проследяването на бебето с АГ ехограф в днешно време е рутинна процедура, достъпна за всички пациенти, дотолкова рутинна, че се забравя голямото му значение. Когато всичко е наред и имаме едно здраво бебче в корема, не се замисляме колко много ни дава съвременната наука.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител. Регистрирате се от тук или влезте в системата, ако вече имате акаунт.
Partner links

Списание Светлосенки